Türi lasteaed “Toidu teekond taldrikule” (nominent kategoorias “Ettevõtlik lasteaed”)

Türi lasteaia projekt “Toidu teekond taldrikule” on üle-eestilise edulugude konkursi 2019 nominent kategoorias “Ettevõtlik lasteaed”.

Foto: Türi Lasteaed

Türi lasteaed soovis tutvustada lastele läbi kogemusõppe toidu teekonda lauale. Projekt sai alguse soovist näidata lastele, kust toit tegelikult tuleb (kuidas toit poodi ja sealt edasi toidulauale jõuab). Lapsed said osaleda köögiviljade kasvatamises (seemne külvamisest kuni saagi koristamiseni), köögi- ja puuviljade hoidistamise protsessis ja tutvusid nende säilitamisega. Tegevuse käigus said lapsed teadmisi väga suurest osast lasteaia õppekavas „Mina ja keskkond“ valdkonnas sisalduvatest teemadest.

Õppetegevus viidi lasteaias läbi 2018. aasta sügisest kuni 2019. aasta maikuuni.

Eelmine rühm oli kevadel juba seemned aiamaale maha külvanud ja sõimerühma tulnud laste esimene tegevus oli saagi koristamine – maast võeti üles porgandid, sibulad, peedid, kartulid, kasvuhoonest tomatid ja kurgid. Ees ootas sõit maale vanaema juurde tallu, kus lapsed said näha erinevaid puu- ja köögivilju, osaleda saagi koristamises ning nägid, kuidas saak keldrisse hoiule pannakse. 

Vanaema pakkis osa saagist lasteaeda kaasa ja järgnevatel päevadel tegeleti saagi

hoidistamisega – tehti moosi, pressiti värsket mahla, kuivatati õunu, keedeti kõrvitsasalatit. Õppekäikudel lauta ja talumuuseumi Kurgjal said lapsed teada, kust tulevad meie toidulauale munad ja piim ning mida saame piimast valmistada. Lapsed nägid tänapäevast lüpsirobotit ja vanaaegset koorelahutajat ning said ka ise purgi sees võid valmistada. Tutvuti lihaveiste ja lammastega. Leivanädalal valmistati lastega leiba. Kevadel võeti lastega tomati ja paprika seest uued seemned, mis taaskord uute laste jaoks mulda pisteti.