Edulood

Leiutajate Külakooli projekt “Circus24.ee”. Üle-eestilise edulugude konkursi 2016, kategooria “Noorte algatus” I koht

Projekti tegevuse eesmärgiks on õppida erinevaid teadmisi ja oskusi õpilasettevõtte asutamise ja arendamise kaudu. Edendada algatusvõimet, pühendumist, ja unistuste elluviimist. Koolipere südamesoov on läbi trikitamise maailma rõõmu, nalja ja õnne juurdetoomine.

Lapsed lõid oma õpilasfirma tsirkusetarvete müügiks. Tsirkusepoel on kolm põhilist müügikanalit: veebipood circus24.ee, Sänna mõisas asuv kauplus, müüakse laatadel (kus võetakse kaasa laste enda valmistatud stendid toodete näitamiseks) ja korraldatakse tsirkuse õpitubasid, kus on võimalik kohapealt huvipakkuvaid tooteid osta.

Lapsed valisid ise Inglismaa reisil välja sobivad tarnijad, mõtlesid välja poenime, logo ja tunnuslause („Elu on tsirkus. Lihtsalt mängi!“), panid tooted veebilehele, hoiavad järge müüdud asjade kogusel ja teevad Inglismaale kauba otsalõppemisel uusi tellimusi, teevad jõukohast raamatupidamist, pakendavad e-poest ostetud ja klientidele saadetava kauba, suhtlus meediaga poe reklaamiks (nt oli Aktuaalse Kaamera uudistes videolõik tsirkusepoest), poe Facebook’i lehele innustavate trikitamispiltide/videote üles laadimine ja sooduskampaaniate läbiviimine, laatadel trikitamine ja müümine, tsirkuse õpitubade (enamasti lasteaedade või algkooli lastele) läbiviimine.

Positiivse tõuke tsirkusepoe loomisele andis edukas osalemine Haridusprogrammi „Ettevõtlik kool“ üle-eestilise võrgustiku edulugude konkurss 2015. aastal. Seal võidetud auhinnarahaga otsustasid lapsed toetada Inglismaa reisi.

Ükski neist tegevustest ei ole kuidagi elukauge, vaid need on lõpuni praktilised ja elulised. Tegevused ei toimunud tunni vormis vaid said loogilise järgnevuse ja ülesehituse lähtuvalt elust enesest. Tegemist oligi laste tööeluga – nad tegid tööd, et täita oma unistused ja selle käigus õppisid tegelikult erinevaid aineid matemaatikast ingliskeeleni – lapsed oskavad arvutada toodete omahinda, teha omavahel koostööd, unistada suurelt, optimeerida, arvutada kasumit, teha juurde- ja allahindlust, suhelda klientidega inglise keeles, trikitada ja ise luua mängulisi tsirkuse show-kavasid.

Leiutajate Külakooli tsirkusepood on jätkuv protsess ja projekt, mille lõppu ei ole näha. Projektil on olnud laste vaatenurgast erinevad eesmärgid, mis on osaliselt täitunud ja osaliselt täitumas. Mõnede laste unistuseks on tsirkusepoe laiendamine ka teistesse Euroopa riikidesse. Mõned soovivad teha rohkem/suurejoonelisemalt trikitamise töötubasid ja show’sid ning siduda need veelgi enam tsirkusepoega. Tundubki, et peale vahendite müügi on circus24.ee kontseptsioon laienemas ka töötubade ja tsirkuseshow’de pakkumisele.  On näha, et projekti elluviimine on süstinud lastesse enesekindlust ja veelgi suurendanud entusiasmi ning aktiivset teotahet. Kooli/õpetajate ja lapsevanemate seisukohast on projekti eesmärgiks isiksuste kujunemine julgeteks ja ettevõtlikeks inimesteks, kes on võimelised ise oma elu eest vastutust võtma. Projekti elluviimine on andnud loendamatuid üllatusi nii lastele endile kui ka ümbritsevatele inimestele, mis puutub eluvaatesse – koos on tõdetud, et ka mina suudan täita isegi oma metsikuima unistuse ning koostöös seisneb suur vägi. Lapsed tunnevad, et läbi tsirkusepoe ja trikitamise toovad nad maailma juurde rõõmu ja lusti, mõni lastest on nüüdseks selle eesmärgi lausa enda eluülesandena sõnastanud. Õpilaste arengus on viimase aasta jooksul selgelt näha kui efektiivne on selline eluline/praktiline õppimisisviis. Kuna projekti algatus ja teostus tuleneb lastest, siis iga samm siin protsessis on süvitsi ja pühendunult läbi kogetud.  Paljusid kõrvalseisjaid on üllatanud laste suur teo- ja töötahe ja nende tähelepanuväärne suutlikkus ettevõtet rõõmuga töös hoida. Samuti on võtmesõnaks antud projekti puhul laste vastutusvõime arendamine läbi ettevõtluse.

Meie veebilehe kasutamisel nõustute veebilehe vajalike küpsiste kasutamisega.

Salvesta Lisainfo