Edulood

Jutustame muinasjuttu

Lisainfo

  • Projekti nimi: Jutustame muinasjuttu
  • Piirkond: Lääne-Virumaa
  • Kooli nimi: Rakvere Gümnaasium
  • Klass/rühm: 2.-5. klass
  • Tegevuse juhendaja: Ly Unt

Rakvere Gümnaasium on üks nendest koolidest, mis tegutseb selle nimel, et õpilased oleksid ettevõtlikud, innovaatilised, arenemisvõimelised ja vastutustundlikud. Üheks eesmärgiks on, et õppimine oleks huvitav ja põnev ning paneks silmad särama kõigil – õpilastel, õpetajatel ja ka vanematel. Lääne-Viru Arenduskeskuse algatamisel on Rakvere Gümnaasium liitunud 2013. aastast programmiga „Ettevõtlik kool”.

13. märtsil 2014 toimus Rakvere Gümnaasiumis jutuhommik „Jutustame muinasjuttu”. Päeva korraldas ja juhtis 3.b klass koos klassijuhataja Ly Undiga. Ürituseks ettevalmistused algasid juba jaanuaris. Tunnis toimunud ajurünnaku tulemusel otsustasid õpilased korraldada võistluse, kus võib muinasjuttu esitada väga erinevalt (tantsuna, näidendina, jutustamisena, lauluna, pantomiimina, filmina jne). Kohe algasid ka ettevalmistused. 3.b klassi õpilane Triinu koostas kutsekirja klassidele. Rühmatööna valmisid ka plakatid, mis pandi üles koolimaja koridoride seintele. Õpilased mõtlesid kaua, kust saada auhindu. Seal tulid appi vanemad, kes õmblesid, heegeldasid ja kudusid erinevaid suuri mänguasju. Kool toetas üritust šokolaadidega. Diplomid klassidele tegid õpilased ise. Klassijuhataja aitas kokku panna suure ettevõtmise stsenaariumit. Õpilaste vahel jaotati ülesanded, et päev hästi õnnestuks ja iga klassi laps saaks korraldamisel kaasa lüüa. Lapsed koostasid ühekoos žüriile isegi hindamise abilise. Õpilased soovitasid hinnates pöörata tähelepanu omaloomingule, kostüümidele, lavakujundusele ja tehnika kasutamisele, muusikale, enda eelistusele. Lapsed leidsid, et oluline on ka see, kas esinejad tunnevad esitamisest rõõmu. Kuna oli lähenemas ka emakeelepäev, siis seostati kogu ettevõtmine just selle tähtpäevaga. Esinemisi juhtisid Kris ja Maia. 3. b klassi lapsed osalesid ka ise võistlusel näidendiga.

Muinasjutupäeval tuli välja väga palju erinevaid võimalusi muinasjutu esitamiseks. Kokku võtsid võistlusest osa kümme klassi. Muinasjuttu esitati näidendina, tantsuna, räpina, animatsioonidena ja jutustades. Lapsed elasid üksteisele väga kaasa ja innustasid hästi esinema. Nagu ühele korralikule võistlusele kohane, hindas muinasjutte žürii. Üritus lõppes ilutulestikuga – 3. b klassi õpilased lasid lavalt pauguga lendu värvilisi pabereid.

3.b klass sai ürituse korraldamisega hästi hakkama ja selle käigus saadi juurde uusi teadmisi ja oskusi. Lapsed õppisid tundma teabe- ja ilukirjanduse mõistet, muinasjutu tunnuseid ja liike. Nad õppisid organiseerima ja läbi viima, vastutust võtma ja tähtaegadest kinni pidama. Arenes oskus teistega arvestada. Nad said esinemiskogemuse ja rõõmu hästi õnnestunud etendusest. Kõik osalenud klassid said hea kogemuse võrra rikkamaks.

1.-3. klasside seas sai esimese koha 2. b klass Mikk Bobõlski kirjutatud näidendiga „Kosmoselaev”. Teise koha sai 3.b klass näidendiga „Okasroosike”, kolmanda koha sai 3.c näidendiga „Tuli küll meelde”. 4. ja 5. klasside hulgas sai esimese koha 5. a klass Kristin Siili kirjutatud näidendiga „Unenägu”. Teise koha vääriline oli 4. a klass vene muinasjutuga „Naeris” ja kolmanda koha sai 5. b klassist Jasper Lina, kes jutustas Henno Käo muinasjuttu „Vaibakloppimine”.

SUUR, SUUR AITÄH

  • osalenud klassidele: 2.a, 2.b, 3.a, 3.b, 3.c, 3.d, 4.a, 4.e, 5.a, 5.b, 5.d;
  • lapsevanematele: Merle Võsaste, Marina Kuntro, Anne Janno, Ivi Vasiljeva, Anne Veski, Eleriin Raid;
  • žüriiliikmetele: raamatukoguhoidja Jana Salukivi, RG peamaja huvijuht Janari Schvede, RG arendusjuht Marika Eiskop, programmi „Ettevõtlik kool” Lääne-Virumaa koordinaator Olga Tšernikova, RG õpilasesinduse esindaja Melissa Tedrekin;
  • õpetajatele: Svetlana Leonova, Epp Suvi, Aime Borisov, Pille-Riin Pukk, Ülle Klaasen, Mare Kütt, Tiivi Saidlo, Marina Liiker, Katrin Välba, Krista Lindre, Inna Trufanova, Svetlana Fursova, Natalia Novik;
  • huvijuht Kristina Hüüsile;
  • direktor Aivar Pardile ja õppealajuhataja Kadi Kruusmaale.

Ürituse pildid ja video üleval RG Tallinna tänava õppehoone blogis: http://rgtallinna.blogspot.com/

Lääne-Viru Arenduskeskuse üheks prioriteediks on panustada noorte ettevõtlikkuse suurendamisesse ja ettevõtlusteadlikkuse tõstmisesse. Peamiseks rolliks on viia läbi erinevaid tegevusi alustades koostööst noorte ja koolidega ning lõpetades ettevõtluse nõustamise ja koolitusega. Lääne-Viru Arenduskeskuse ettevõtluskonsultandi Olga Tšernikova sõnul on tänavu aasta plaanis veelgi rohkem tugevdada ettevõtliku õppe jätkuvat arendamist ning sellega seotud tugitegevusi, millest lähtuvalt on võetud eesmärgiks aktiivselt suhelda koolide ja lasteaedade juhtkonna ning personaliga. Tänaseks on Lääne-Viru maakonnas programmiga „Ettevõtlik kool” liitunud 7 õppeasutust, sh 6 kooli ja 1 lasteaed.

Ly Unt, Pille-Riin Pukk ja Olga Tšernikova

Meie veebilehe kasutamisel nõustute veebilehe vajalike küpsiste kasutamisega.

Salvesta Lisainfo