Edulood

Paide Lasteaia rühma “Tähepai” projekt „Väärtused läbi meie tegude“. Edulugude konkursi 2020 kategoorias „Parim koostöötegu“ III koht

Sageli soovivad eelkooliealised lapsed poodi minnes palju erinevaid esemeid, kuid tajumata nende tegelikku väärtust. Tajumata seda, kui palju vanemad nende esemete nimel peavad vaeva nägema ning kas laps tõesti vajab eluks toimetulekuks iga päev uut mänguasja. See ajendas Paide Lasteaia rühma “Tähepai” tegutsema ja otsustasid hakata tutvust tegema rahaga. Eesmärk oli mõista raha ja sellega seonduvat. Kõike seda õpetati lastele „nutikalt” ja mänguliselt.

Koostööst ühe rühma lapsevanemaga, kes on Eesti Metsloomaühingu liige, on lasteaias kasvanud välja erinevad projektid, mille käigus on tutvutud paljude metsloomade ja lindudega. Lisaks on korraldatud teemanädalaid jms, et lapsed õpiksid loomi ka rohkem kui väliselt tundma. Kuna raha väärtuse tundma õppimine on samuti rühma üheks oluliseks tegevuseks, tuli mõte sel õppeaastal midagi head teha, sest see on ju nii hea tunne! Palju parem on anda, kui võtta.

Seega koguti jõululaadal enda valmistatud meisterdustega raha metsloomaühingule, kes hoolitseb abi vajavate metsloomade eest, et nad saaksid tagasi oma loomulikku keskkonda. Lastega koos tehti temaatilisi plakateid, loodi põnev ja silmapaistev müügilett. Kogu müügi protsessiga tegelesid lapsed ise, kes oskasid väga hästi selgitada, miks ja kuhu oma teenitud tulu annetatakse. Jõululaadalt koguti 100 eurot, mis annetati ühingule.

Tegevuse tulemusena arendati erinevaid õppekavas ette nähtud pädevusi. Lapsed õppisid raha väärtustama, loomade eest hoolitsemist ja vastutuse võtmise tähtsust. Said palju uut teada erinevate loomade kohta.

Nad muutusid julgemaks, õppisid, kuidas käituda loomadega. Väljasõidud õpetasid, kuidas käituda loomade varjupaigas, sallivust ja hoolivust. Lapsed lihvisid oma käelisi oskusi meisterdusi tehes.

Samuti arvutamist rahadega, esinemisoskust jne. Lisaks empaatiale endast nõrgemate suhtes, muutusid ka projekti käigus suhted laste vahel veel paremaks, rühma ühtekuuluvus, üksteise hoidmine, probleemide lahendamine ja kõigi aktsepteerimine ja väärtustamine.

Tegevust viisid läbi Paide Lasteaia rühma “Tähepai” õpetajad Grisly Kuuskler, Krista Mägi.
Projekt on nomineeritud kolme parima sekka edulugude konkursil “Õppime on põnev” kategoorias “Parim koostöötegu”.

Edulugude laureaadid kuulutatakse välja virtuaalsel hariduskonverentsil “Ennast juhtiv ja väärtust loov noor ei ole imeloom!” 5. novembril. Osalemiseks on vajalik eelnev registreerumine siin: https://ettevotlusope.edu.ee/konverents/

Edulugude konkurssi „Õppimine on põnev!“ korraldab haridusprogramm Ettevõtlik Kool alates 2008. aastast. Edulugude konkursi eesmärk on soodustada haridusasutustes ettevõtlikku õpet ning ärgitada edulugude kaudu ka teisi koole ja lasteaedasid leidma nutikaid lahendusi, kuidas seda õppetöö raames teha.

Meie veebilehe kasutamisel nõustute veebilehe vajalike küpsiste kasutamisega.

Salvesta Lisainfo