Edulood

Valga Gümnaasiumi projekt „Innovaatilised kohandushuvilised“ 2021. a edulugude konkursi II koht kategoorias „Parim koostöötegu“

Valga Gümnaasium pakub alates 2017. aastast haridusasutustele üle Eesti erinevaid töötubasid. Viimased aastad oleme keskendunud gastrofüüsika töötubadele, kus räägime ja teeme katseid molekulaargastronoomia ja segadust tekitavate maitsete teemal. Võrgutame osalejaid uudse ja hariva ning lõbusa lähenemisega toidu ja teaduse valdkonnas. Töötubade läbiviijad on Valga Gümnaasiumi 10.-12. klassi õpilased. 

Eesmärk on kasvatada noortes huvi teaduse ja toidutehnoloogia vastu läbi innovaatiliste lahenduste ja eksperimenteerimise. Samuti on eesmärk arendada ettevõtlikkust ning lõimida teadust igapäevaelus kogetuga. 

Töötubades tutvuvad osalejad läbi oma kogemuse eriliste maitsete, lõhnade ning maitse- ja lõhnaaistingute kujunemise teadusliku taustaga ja praktilise poolega. Molekulaargastronoomia laboris saab iga osaleja toiduvalmistamisel tunda ennast eksperimenteerija ja loojana. Miski pole see, mis esmalt paistab. Valmiv kaaviar on smuutist ja spagette teeme  mahlast. Nõudepesušvammi välimuse taga on maitsev ühe minuti biskviit ja sinised inglijuuksed maitsevad suhkruselt, piparmündikommi saab ära süüa koos paberiga jne.

Atraktiivsuse ja innovatsiooni lisamiseks saame töö käigus segadust tekitavate maitsete töötoas osalejatel mõõta ajulainete mõõtjatega keskendusvõimet, mida mõõteskaalal vaadelda ja võrrelda, näiteks magus suutäis tekitab mõnusaid meditatsioonile iseloomulikke laineid. Töötoa kestel on osalejatel peas silmaklapid ja pabertaldrikust valmistud ninaalused, et takistada lõhnade segunemist ja erineva lõhna jõudmist ninna. Ninataldrikule paigutatakse erinevaid toiduaineid. Näiteks pannakse nina alla makrapulgad, suhu vetikad ja pihku kaheksajalad. Mõõteriistad reageerivad osaleja võimalikule hirmule ja pingeseisundile. 

Meie menüüs on toiduga võrgutamist igale maitsele, ei puudu ka valgupommidest kilgid ning jahuussid, mida pakume tuleviku toidu programmis. 

Senise väga positiivse tagasiside põhjal näeme, et oleme valmis jätkuvalt pakkuma oma eksperimenteerimise töötubasid, kuna meil on soov, kogemused ja noored tegijad ning ka kliendid. Meil on väljatöötatud õppeprogrammid ja läbiviimisoskused ning huvi eksperimenteerida.

Meie veebilehe kasutamisel nõustute veebilehe vajalike küpsiste kasutamisega.

Salvesta Lisainfo